Ons verhaal

Bij ons thuis douchten we vroeger slechts één keer per week. Als we te lang onder de douche stonden, draaide mijn moeder de geiser open, waardoor het warme water alleen nog naar de keuken stroomde. Geloof me, dan ben je er snel klaar mee… Naarmate we ouder werden, mochten we zelf beslissen hoe lang we onder de douche stonden. Met meer welvaart en geen moeder meer die ons op waterverspilling wees, ervoer ik dit als een groot genot. Toch begon het na verloop van tijd steeds meer aan me te knagen. Toen ik zelf vader werd, herinnerde ik me mijn eigen opvoeding en begon ik steeds meer in te stemmen met het duurzame denken van mijn moeder. Dit idee wilde ik voortzetten, voor mezelf, mijn kinderen en de wereld.

Zo ontstond de Waterknop.

Het begon met een simpele tijdschakelaar, maar die raakte al snel vol met water en ging uiteindelijk kapot. Daarna probeerden we een zandloper, maar dat bleek ook geen succes. Het was te makkelijk om de zandloper gewoon nog een keer om te draaien als je daar zin in had. Bovendien was er niemand die een oogje in het zeil hield, omdat mijn moeder er niet was om de kraan dicht te draaien. De noodzaak ontbrak. Er komt namelijk altijd gas uit de leiding en schoon water is er in overvloed. Ik raakte gefrustreerd… Mijn zoon stond rustig een half uur onder de douche, terwijl zijn broertje op hem stond te wachten. Kortom, er werd steeds langer gedoucht en de irritatie groeide.

Tot ik op een dag een ingenieur ontmoette in het zwembad, die me wilde helpen met een oplossing. Hij maakte voor ons een waterdichte timer die met één druk op de knop makkelijk in te stellen was. Zo konden we zelf bepalen hoe lang er nog gedoucht kon worden. Het werkte een beetje zoals een campingdouche, maar dan eentje die niet makkelijk te manipuleren was. Zes maanden later was het eerste prototype klaar. Hoe werkt het? Een watermagneetklep tussen de doucheslang is verbonden met een timer. De douchetijd kan worden ingesteld op de gewenste duur. Samen met de jongens kwamen we uit op een instelbare tijd van 5, 6 of 7 minuten warm douchen.

De frustratie van te lang douchen verdween snel. Een jaar later ontdekten we dat de gas- en waterrekening enorm was gedaald. Met andere woorden: minder CO2-uitstoot.

Zo dragen wij ons druppeltje bij aan een betere wereld! Doe je met ons mee?

Ontdek De Waterknop: Een Stap naar Een Duurzamere Toekomst!

Al sinds de herfst van 2018 werken Hans en Suus met volle toewijding aan de ontwikkeling van De Waterknop. Dit innovatieve product is een milieuvriendelijke oplossing waar elke burger zelf een verschil mee kan maken. Hoe vaak horen we niet: “Wij kunnen niets doen aan de milieuproblematiek, laat de grote bedrijven maar grote stappen zetten!” Wij geloven dat iedereen op zijn eigen niveau kan bijdragen, want iedereen telt mee!

Samen kunnen we de wereld verbeteren, beginnend bij onszelf! Onze positieve instelling houdt altijd de moed erin en brengt ons steevast dichter bij ons doel.

Uiteraard zijn er altijd externe factoren die invloed kunnen hebben. Zo kwam de coronapandemie langs en heeft tijdelijk het project stilgelegd. Maar zoals het spreekwoord zegt: na regen komt zonneschijn. Materialen konden niet geleverd worden, maar zodra de economie weer aantrok, pakten wij ook de draad weer op en werkten verder aan De Waterknop.

In oktober 2021 stonden we in de regionale krant, waarmee we De Waterknop introduceerden aan de inwoners van de regio Alkmaar. Er volgde een succesvolle pilot in verschillende huishoudens en we organiseerden 2 duurzame huizendagen waar we ons product konden demonstreren en testen.

Na twee jaar intensief marktonderzoek zijn we er klaar voor. We hebben uitgebreide tests uitgevoerd in huishoudens en het product verbeterd, zodat De Waterknop nu klaar is om tussen de douchekop en kraan geplaatst te worden, zonder bekabeling.

Afgelopen september waren we uitgenodigd voor Duurzame Dinsdag in Den Haag, een dag vol inspiratie en nieuwe mogelijkheden in duurzaam Nederland. Trots hebben we samen met 155 andere bedrijven onze ideeën kunnen presenteren. De politiek zal nu gaan kijken naar deze nieuwe initiatieven, terwijl wij onvermoeibaar doorgaan in onze eigen regio. We kijken ernaar uit om samen te werken met energiecoaches, het duurzame bouwloket en natuurlijk de regionale krant om ons product te promoten!

De website waterknop.nl is nu online en de eerste 100 Waterknoppen zijn geproduceerd. We hopen op bewustwording en gedragsverandering bij mensen, want dat is de sleutel tot verandering en het starten van een nieuwe trend/beweging. We zijn enthousiast en positief, en dragen graag ons steentje bij aan een duurzaam en innovatief product dat energie (gas, elektriciteit en water) bespaart en de CO2-uitstoot vermindert.

De Waterknop: De Douche van de Toekomst!

Groene Groet, Hans en Suus